MAS Skutečsko, Košumbersko a Chrastecko, o.s.

Tisková Zpráva - Místní dny pro klima a energii

Místní dny pro klima a energii

záhlavíMístní dny pro klima a energii

V úterý 14. května 2024 uspořádala naše MAS ve spolupráci s městem Hrochův Týnec a Sdružením místních samospráv celodenní setkání pro sdílení dobré praxe v tématech komunitní energetiky a vlivu krajinotvorby na hospodaření s vodou. Jednalo se o již třetí takové setkání na našem území v rámci projektu "Zpracování SECAP pro MAS Skutečsko, Košumbersko a Chrastecko”.

Za účasti Marka Výborného, ministra zemědělství, Martina Netolického, hejtmana Pardubického kraje a Tomáše Dubského, člena Poslanecké sněmovny a mnoha desítek účastníků z řad starostů a veřejnosti celou akci rámovaly informace mnoha odborníků na dané téma. Mezi vystupujícími byl například Jiří Krist, který prezentoval vznik energetické komunity na Opavsku. Jan Unucka z ČHMÚ nás seznámil s pohledem na dopady klimatických změn v povodí Novohradky. Tématu protipovodňové ochrany povodí Novohradky se věnoval i Jiří Kladivo z Povodí Labe. Další přednášející pak zmiňovali témata pozemkových úprav, plánování rozvoje území či péči o stromy v obecním pojetí. To vše s ohledem na ochranu našeho životního prostoru, což je ostatně obsaženo i v mottu naší organizace.

I proto jsme na této akci rádi představili postup při tvorbě Adaptační strategie pro území MAS SKCH.

Na závěr si zájemci prohlédli zámek v Hrochově Týnci, kde na ně čekal i turnaj v pétanque.

Děkujeme všem přednášejícím za vhled do tématu a městu Hrochův Týnec za celou organizaci. Místní kulturní dům nám poskytl skvělé zázemí pro celou akci. O velmi chutné občerstvení se postaralo chráněné pracoviště Café Robinson Pardubice.

Opět se nám potvrdilo, že sdílení dobré praxe a příjemná osobní setkání nad důležitými tématy v regionu jsou nenahraditelná. O to víc, když je takové setkání podpořeno obyčejnou lidskou ochotou se podělit a přispět k řešení.

zápatí

Tisková zpráva Místní dny pro klima Hrochův Týnec.pdf